Article
  • Morphology and Swelling Behaviors of PVA/Gelatin Blend Membranes Prepared Under High Electric Field
  • Huh YI, Yun HK
  • 고전장하에서 제조된 PVA/Gelatin 블렌드막의 구조와 팽윤거동
  • 허양일, 윤형구
Abstract
Poly(vinyl alcohol)(PVA) and gelatin(GEL) blend membranes were prepared by solution casting method under a high electric field. SEM observation of the membrane showed that gelatin rich domains were elongated and oriented to the direction of the applied electric field in PVA matrix. This can be attributed to the electrostatic emulsifying effects due to a reduction in interfacial tension. In addition, it was observed through WAXD and swelling measurements that the degree of crystallinity of membranes increased with applied electric field strength. This may be interpreted to be caused by the orientation effect of GEL domains in the blend membrane, and the self-annealing effect due to some heat generated from high electric field during casting.

생체 적합성이 우수한 gelatin(GEL)과 기계적 물성이 뛰어난 poly(vinyl alcohol)(PVA)로 이루어진 블렌드막을 3∼10 kV의 고전장하에서 용액 캐스팅 법에 의해 제조하였고, 막중에 형성되는 미세한 domain 구조의 배향에 미치는 전장의 효과를 조사하였다. 5 kV 이상의 높은 전장하에서 제조된 막의 경우 SEM 사진으로부터 막중의 GEL domain이 전장인가 방향으로 배향되어 있음을 관찰하였다. 이는 제막 중 상분리된 두 상의 계면 장력 감소에 기인한 Maxwell의 정전 분산 효과에 의한 것으로 해석될 수 있다. 또한, 고전장 인가시 전극 판에서 발생하는 열과 GEL domain의 연신ㆍ배향 효과에 의해 PVA/GEL 블렌드막의 결정화도가 증가하는 것을 WAXD와 팽윤거동 관찰을 통해 확인 할 수 있었다.

Keywords: poly(vinyl alcohol); gelatin; blend membrane; high electric field; electrostatic emulsifying effect

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2006; 30(6): 563-567

    Published online Nov 25, 2006

  • 10.7317/pk.
  • Received on Oct 23, 2006
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 11, 2006

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