Article
  • Effect of Low Molecular Weight Species on the Interfacial Tension of PC/SAN Blend
  • Yang D, Son Y
  • PC/SAN 블렌드의 계면장력에 미치는 저분자량 성분의 영향
  • 양동진, 손영곤
Abstract
Low molecular weight species were extracted from PC and SAN by a solvent extraction method in order to investigate the effect of low molecular weight species on interfacial tension and affinity between PC and SAN. From the analysis of molecular weight distribution by the GPC, it was confirmed that the low molecular weight species were effectively eliminated by the solvent extraction. Interfacial tension measurements and morphological observation were carried out with the PC and SAN of which the low molecular weight species were extracted. Interfacial tension was increased and the infinity was decreased for the extracted PC and SAN pair. This result implied that the low molecular weight species play a role as a compatibilizer between two polymers. Among two polymers, low molecular weight SAN contributes more in the compatibilizatin. Thus, it is favorable to use SAN containing a larger amount of low molecular weight species in fabrication of PC/ABS blend.

PC와 SAN 사이의 계면장력 및 친화도에 미치는 저분자량 성분의 영향을 알아보기 위하여 용매 추출법으로 각 고분자에서 저분자량 성분을 추출하였다. GPC(gel permeation chromatography)로 분자량 분포를 확인한 결과, 각 고분자의 저분자량 성분은 용매 추출법에 의해 효과적으로 제거된 것을 확인하였다. 저분자량 성분이 제거된 고분자를 이용하여 계면장력 및 형태학 분석 결과, 저분자량 성분이 제거된 PC와 SAN은 계면장력이 높아졌고 친화도가 떨어진 것을 확인할 수 있었다. 즉 저분자량 성분이 두 고분자 사이에 상용화제와 같은 역할을 하는 것을 알 수 있었다. 두 고분자 중 SAN의 저분자량 성분이 PC의 저분자량 성분보다 상용화 효과에 더 많이 기여하는 것을 확인하였고, 이로서 PC/ABS 제조 시 저분자량 성분이 많이 포함된 SAN을 사용하는 것이 더 유리하다는 것을 알 수 있었다.

Keywords: interfacial tension; low molecular weight; PC; SAN

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2015; 39(3): 388-393

    Published online May 25, 2015

  • 10.7317/pk.2015.39.3.388
  • Received on Jul 22, 2014
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Oct 1, 2014

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