Review
  • Review on Utilization of Fly Ash for Improvement of Mechanical and Thermal Properties of Polymer Composites
  • Yongha Kim and Sang Eun Shim

  • Department of Chemical Engineering, Inha University, 100 Inha-ro, Michuhol-gu, Incheon 22212, Korea

  • 고분자 복합재료의 기계적·열적 성질 강화를 위한 플라이 애쉬 활용 동향
  • 김용하 · 심상은

  • 인하대학교 화학공학과

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Abstract

Recently, as environmental problems of fly ash emerge, the need for the useful utilization of fly ash continues to increase. Among various applications, fly ash is being studied as a filler for the improvement of mechanical and thermal properties of polymers due to its low cost as well as stable physical and chemical properties. However, due to the poor wettability with polymer matrices, the use of fly ash as a filler has been considerably limited. In this review, properties of fly ash are introduced and various surface modification methods of fly ash to improve the interaction with polymers are summarized. Finally, the mechanical and thermal properties of raw and modified fly ash-containing polymer composites are reviewed.


최근들어 플라이 애쉬의 환경 문제가 대두되며 이의 경제적 활용에 대한 연구가 꾸준히 증가하고 있다. 다양한 용도 중에서, 플라이 애쉬는 저가이며 고유의 안정한 물리화학적 성질로 인하여 고분자 재료에 충전제로 사용하여 기계적 및 열적 성질을 증가시키는 연구들이 수행되고 있다. 하지만 충전제로 사용함에 있어 플라이 애쉬와 고분자 매트릭스와의 낮은 젖음성으로 인하여 활용은 제한되어 있다. 본 논문에서는 플라이 애쉬 자체의 물성을 정리하였으며, 고분자와의 상호인력을 증가시키기 위한 플라이 애쉬의 다양한 표면 개질방법을 요약하였다. 또한 처리되지 않거나 표면처리된 플라이 애쉬가 포함된 고분자 복합재료의 다양한 물성들을 정리하였다.


Keywords: fly ash, polymer composites, filler, surface modification, mechanical properties.

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2020 Impact Factor : 0.493
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2021; 45(6): 809-816

    Published online Nov 25, 2021

  • 10.7317/pk.2021.45.6.809
  • Received on Aug 25, 2021
  • Revised on Sep 7, 2021
  • Accepted on Sep 7, 2021

Correspondence to

  • Sang Eun Shim
  • Department of Chemical Engineering, Inha University, 100 Inha-ro, Michuhol-gu, Incheon 22212, Korea

  • E-mail: seshim@inha.ac.kr