Article
  • Biocompatibilities of Gelatin-g-Poly(methyl methacrylate)
  • Min DS, Lee KH, Kim KY
  • Gelatin-g-Poly (methyl methacrylate)의 생체적 합성에 관한 연구
  • 민동선, 이규현, 김계용
Abstract
Gelatin-g-poly(methyl methacrylate) was synthesized in the aqueous solution of gelatin and methylmethacrylate by potassium persulfate as initiator and was investigated for the usage as artificial skin. The degree of swelling decreased with increase of grafting degree. Tensile strength of the grafting copolymer increased with increase of grafting degree. The tensile strengths were 156.3kg/cm2 and 105.1kg/cm2 for 23.2% grafted copolymer at dry state and wet state, respectively. Biodegradation was estimated by mixed bacterial inoculum of Bacilus subtils and Serratia marcescens. The rate of biodegradation decreased with increase of grafting degree, and no more degradation occured after 20days. Permeability coefficients of water vapor and oxygen through the membrane decreased with increase of grafting degree and their values were 8.52×10-7(cm3·(STP)·cm/cm2·sec·cmHg) and 1.12×10-10(cm3·(STP)·cm/cm2·sec·cmHg), respectively, for 23.2% grafted copolymer in wet state.

젤라틴에 potassium persulfate를 개시제로 하여 메틸메타크릴레이트를 그라프트시켜서 얻은 gelatin-g-poly(methyl methacrylate)의 인공피부로서의 사용가능성을 검토하기 위한 실험을 하였다. 팽창도는 그라프트율이 증가함에 따라 감소하였으며, 48시간이후에는 더 이상의 팽창이 일어나지 않았다. 인장강도는 그라프트율이 증가함에 따라 증가하였으며, 그라프트율이 23.2%인 시료의 건조상태와 습윤상태에서의 값은 각각 156.3kg/cm2, 105.1kg/cm2이었다. Bacillus subtilis와 Serratia marcescens의 혼합박테리아에 의한 생물분해는 그라프트율이 증가함에 따라 감소하였는며 20일이후에는 더 이상 분해되지 않았다. 수증기투과계수와 산소투과계수는 그라프트율이 증가함에 따라 감소하였으며, 그라프트율이 23.2%인 막의 수증기투과계수는 8.52×10-7(cm3·(STP)·cm/cm2·sec·cmHg)이었고 산소투과계수는 건조상태에서 5.62×10-11(cm3·(STP)·cm/cm2·sec·cmHg), 습윤상태에서는 1.12×10-10(cm3·(STP)·cm/cm2·sec·cmHg)이었다.

Keywords:

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 1984; 8(3): 185-192

    Published online Jun 25, 1984

  • 10.7317/pk.
  • Received on Nov 30, -0001
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 30, -0001

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