Article
  • Sorption and Diffusion of Water and Alcohols in Chitosan Complex Membranes
  • Baek JW, Shin EM, Lee YM
  • Chitosan막의 물과 알코올에 대한 수착과 확산
  • 백진우, 신은미, 이영무
Abstract
The present study investigates the sorption and diffusion of water and alcohols in chitosan-acetic acid complex membranes and chitosan-metal ion complex membranes. Chitosan was prepared from chitin abstracted from the crab shell and subsequently deacetylated with NaOH solution. Chitosan was dissolved in an aqueous acetic acid solution and cast into a membrane to form a chitosan-acetic acid complex membrane with varying NaOH treatment time. For these membranes we measured absorption of water, methanol, ethanol, isopropanol and propanol in the complex membrane. From the plots of absorption of solvents as a function of square root of time, diffusion coefficients were calculated. As an alkali treating time is prolonged, membrane becomes more crystalline and thus an equilibrium sorption value decreases. We observed the decreased equilibrium sorption and diffusion coefficient of lower alcohols in the order of methanol, ethanol, isopropanol and propanol resulting from their increased molar volume and decreased heat of vaporization. Sorption and diffusion behavior in chitosan with inserted metal ions such as Mg+ +, Cu+ +, Ni+ +, Co+ +, Fe+ +, Ba+ + and Al+ + +was investigated. Results of this study conclude that the water selectivity in alcohol-water mixture could be enhanced by ion implantation in chitosan membranes.

게껍질로 부터 키틴을 단리시켜 수산화나트륨 수용액으로 탈아세틸화하여 키토산을 제조 하였으며 제조된 키토산을 초산 수용액과 반응시켜 키토산-초산 복합체 막을 제조하였다. 합성된 복합체 막을 수산화나트론 수용액으로 처리시킨 시간에 따라 분류하여 물 및 메탄올, 에탄올, 이소프로판올, 프로판올과 같은 저급 알코올과의 팽윤도를 측정하였으며 나타난 수착현상은 질량증가를 분석하는 방법으로 조사하였다 시간의 함수에 대한 수착도로 부터 이들 용질들의 키토산 막 내의 확산계수와 물에 대한 선택도를 구하였다. 나아가 Mg+ +, Cu+ +, Ni+ +, Al+ + +, Co+ +, Fe+ +, Ba+ + 등의 금속염을 첨가시킨 키토산 막을 통하여 수착 및 확산계수를 구하고 선택도를 검토하였다. 키토산-초산 복합체 막의 경우 알칼리 처리시간이 증가할수록 막내의 결정성의 증가로 인해 평형수착도가 감소하였으며, 용액은 저급알코올의 경우 메탄올, 에탄올, 이소프로판올, 프로판올의 순으로 평형수착량이 감소하고 화산이 저하되는 것으로 나타났으며, 온도에 대한 영향은 거의 받지 않음을 알 수 있었다. 또한, 키토산 막에 금속염을 첨가시킴으로 알코올 수용액중 물의 선택도를 증가시킬 수 있는 것을 알았다.

Keywords:

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 1990; 14(3): 273-281

    Published online Jun 25, 1990

  • 10.7317/pk.
  • Received on Nov 30, -0001
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 30, -0001

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